Szivárvány Apartman,Gyula

Kiadó, olcsó, szállás, apartman Gyulán, mely a Gyulai Vártól, és a Gyulai Várfürdőtöl kb 5 percnyi sétára egy csendes kis barátságos utcában található.

Program ajánló:
Gyulainfo
Gyulaváros
Gyula ismertető 
 

kep006.jpg

kep004.jpg

kep003.jpg

kep001.jpg

kep005.jpg

var_dsc00249.jpg

szok_dsc08558.jpg

        Gyula történelmi fürdőváros
 

 • Vízben, várban Gyulán - Gyula város legrégebbi épített öröksége a több mint 600 éves gyulai vár, Közép-Európa egyetlen épen maradt gótikus sík vidéki téglavára, ahol 24 kiállító terem mutatja be Gyula város sok száz éves múltját. A vár és környéke számtalan lehetőséget nyújt különböző rendezvények lebonyolítására. A méltán híres négycsillagos strand- és gyógyfürdő, a Gyulai Várfürdő kényeztet, ellazít, megmozgat és gyógyít. Gyógyvize jótékony hatását évente több százezren élvezik Magyarország legszebb gyógyhelyén.
   

 • Harmóniában a természettel - Gyula város dobogó szíve a Kossuth tér. A belváros különleges hangulatát a Világóra, a terek szépsége, a parkok zöldje s a vizek csobbanása teszi teljessé, egyedi hátteréül szolgálva a korzó nyáresti nyüzsgésének. A város arculatát nagyban meghatározzák természetes vizei, a Gyulát és Gyulavárit elválasztó Fehér-Körös, a három települést érintő Élővíz-csatorna és a várost körülölelő tófüzér. Kitűnő helyszínt biztosítanak a folyópartok azoknak, akiket a városon kívüli háborítatlan, békés természet vonz. Nem is beszélve a horgászat szerelmeseiről, akik igazi paradicsomban találják magukat, ha szenvedélyüknek kívánnak hódolni.
   

 • Ízzel, lélekkel Gyulán - A Gyulai kolbász hírnevét mindenki ismeri, mely mellé jólesik egy korty gyulai pálinka. Az első gyulai pálinkafőzdét Harruckern János György alapította 1731-ben. A Százéves Cukrászda sütemény- és bonbon különlegességeivel hódítja meg az édességek szerelmeseit.
   
 • Kulturális barangolás - Számos műemlék, látnivalókban bővelkedő múzeum csalogatja ide a látogatókat. A Ladics-ház a XIX. századi polgári család életmódját, lakóházát mutatja be. A Kohán Képtárban a festőművész állandó kiállítását rendezte be a város. Az Erkel Emlékház gazdag tárgyi és dokumentumanyagai között Erkel Ferencnek és négy fiának több relikviáját is megtalálhatják az érdeklődők.
   
 • A Húsipari Történeti Kiállítás a gyulai hentesipar kézműves korszakát és a nagyüzemi termelés kialakulását mutatja be a látogatóknak. Az első és az egyetlen tematikus magyarországi Rádiótörténeti Kiállítás a nyolcvanéves magyar rádiózás legizgalmasabb korszakának (1924-64) állít emléket, foglalkozik a magyar radarprogram kezdeteivel, melyek 1946-ra elvezettek a Bay Zoltán által végzett sikeres holdradarkísérlethez.
   
 • A XVIII. században épült Wenckheim-Almásy-kastély Gyulaváriban található. Az itt kialakított látogatóközpont célja elsősorban az, hogy a Dél-Alföld értékeit kulturális, természeti, környezeti és gazdasági területeken mutassa be. Csodálatos parkja természetvédelmi terület.
   
 • Fesztiválra hangolva - Gyula egész évben folyamatosan kínálja rendezvényeit az idelátogatóknak és a helyieknek egyaránt. A paletta rendkívül színes, Gyulán minden korosztály megtalálja a maga számára legkedveltebb időtöltési és szórakozási lehetőséget!                                                                                                             
  A Gyulai Vár
                                                                                                                                                                                                                                                   A végvárak, véghelyek a török-magyar harcok korának legfontosabb védõpontjai, a haza védelme szempontjából pajzsok, amelyek tagozott ívekben védték a Felvidéket, a Dunántúl északnyugati részét és Erdélyt, valamint magát Bécset is. Ebbe a láncolatba tartozik a gyulai vár, ahogy jellemezni szokták: "Közép-Kelet Európa egyetlen épen maradt, sík vidéki, gótikus téglavára". Az igaz, hogy még egy olyan védelmi objektum, amely annyi 15. századi részletet megõrzött, nincs az említett régióban. Hogy ez megtörténhetett, az annak köszönhetõ, hogy a 19-20. században romos részeit kijavították, és semmilyen modern célra nem alakították át. Valamint az is bizonyos, hogy a várépületünk egy grófi kastély ma is zömmel meglévõ õsparkjában áll, és mint romantikus rom elkerülte a pusztulást.A vár építését Maróti János macsói bán kezdte el, feltehetõen közvetlenül 1403 után, amikor a király neki adományozza a gyulai uradalmat. A várat, sõt egészen pontosan várnagyait, Vízközi Benedeket és Vízközi Andrást 1405-ben említik elõször, ekkor azonban még csak a munkálatok kezdeténél tarthattak. A rendkívül vizenyõs terület miatt a falak különös alapozást kaptak. Elõször is a jelenlegi talajszinttõl mintegy öt méter mélyen kihegyezett tölgyfa cölöpöket vertek le. Erre terméskõ falakat raktak két méter magasságig, majd a terméskõ falnál kissé keskenyebben kezdték emelni a téglafalakat. Az 1956-1961 között lefolytatott régészeti ásatás is a XV. század eleji építést igazolta. Ezt megelõzõ emberi település nyomára nem jutottak a vár ásatása során az építési szintbõl elõkerült legrégibb leletanyag a XV. század elsõ harmadából való. A torony felvonóhidas kapuja alatti verem legalsó betöltésébõl is XV. századi cserépedény-töredékek kerültek elõ. Az 1400-as évek elején a bán nem földesúri lakóhelyet akart kialakítani családjának, hanem hatalmas birtoka igazgatási központját. Az idõk azonban változtak, a török egyre jobban megközelítette az ország déli vidékét, veszélyeztetve így az ott fekvõ jelentõs Maróti birtokokat. Ezért a gyulai vár építése közben változtatásokat eszközöltek a terven, hogy az oda költözõ család kényelmesen érezze magát benne. Két zárt erkély maradványai jelzik, hogy a nagy körfalat kifelé több helyen is megnyitották. Azonban késõbb tulajdonosai úgy látták jónak, hogy a 2-3 méter vastag körfal teljes egészében legyen zárt, és felül egy szintre hozták a pártázatot is. A változtatásokat a legújabb falvizsgálatok igazolták, korabeli írásos forrása a módosításnak nincs. Maróti János tehát elkezdte a vár építését, de mivel élete állandó harcokban telt el a török ellen, a gyulai munkák vezetõje és befejezõje fia, Maróti László lehetett.
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 16
Heti: 48
Havi: 319
Össz.: 51 435

Látogatottság növelés
Oldal: GYULÁRÓL
Szivárvány Apartman,Gyula - © 2008 - 2019 - szivarvanyapartman.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »